TRADUCTOR

Cercar en aquest blog

PRESENTACIÓ

GEOTERNA SL és una consultoria científica i tècnica amb anys d'experiència en el món de la paleontologia, ja sigui en excavacions programades i prospeccions com en intervencions d'urgència i preventives. Amb aquest blog volem establir contacte amb paleontòlegs i aficionats a la paleontologia que vulguin compartir els seus coneixements i inquietuds vers aquesta ciència.

divendres, 11 de juny del 2010

EL BLOC DEL MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA


Fa un temps que col·laboro amb el Museu de Geologia de Barcelona (Museu de Ciències Naturals de Barcelona). El mes passat em van demanar que els fes un comentari sobre un fòssil de la col·lecció de paleontologia de vertebrats per animar el bloc del museu.

Vaig estar pensant una estona llarga quin fòssil podia ser interessant per a la secció que han batejat "fòssil del mes". L'any passat vaig documentar la col·lecció de vertebrats del jaciment de Tàrrega que conté diverses restes que llavors vaig atribuir a Hispanochampsa muelleri. Més endavant tot revisant publicacions del jaciment vaig trobar-ne una de Piras i Buscalioni (2006). La principal conclusió d’aquest article és que l’aligator de Tàrrega no pertany al gènere Hispanochampsa, sinó a Diplocynodon. Així vaig haver de canviar la determinació a la base de dades del museu a Diplocynodon muelleri.

Em va semblar que era una bona opció per estrenar la nova secció i un bon motiu per fer una mica la rosca als del “meu” museu de Barcelona…

Gràcies Cristina per demanar-m’ho…

FELICITATS VIOLETA


Na Violeta ja és doctora. Avui ha defensat la seva tesi doctoral titulada Estudio integrado (geología y paleontología) de la sucesión de dinosaurios (Maastrichtiense) de la vertiente surpirenaica, codirigida pels doctors Oriol Oms (Universitat Autònoma de Barcelona) i Àngel Galobart (Institut Català de Paleontologia).

Després de molta feina amb aquesta tesi na Violeta ha aconseguit posar ordre estratigràfic i sedimentològic als jaciments amb dinosaures d’edat maastrichtiana del vessant meridional de la serralada pirinenca, incloent-ne alguns en els que un servidor s’ha format com a excavador com Basturs Poble, Serrat del Corb, Costa de la Serra i d'altres. Vull destacar el jaciment d'Orcau en el que vaig començar a excavar fent pràctiques a GEOTERNA.

A més de posar en valor la seva pròpia feina ho ha fet amb la de tots aquells que hem passat dies, setmanes o mesos amb una escarpa i una massa, a vegades amb un martell pneumàtic, picant pedra. Dies, setmanes o mesos barallant-nos amb els fràgils bisturís, el Paraloid que no volia sortir de l’ampolleta, el guix per fer els embolcalls i el poliuretà pudent. Suportant el sol i la calor.

Has fet columnes i més columnes, barranc per barranc, nivell per nivell. Has fet mesures de paleomagnetisme i anàlisis d’isòtops. Has estudiat fauna, ous, i plantes. Finalment tota aquesta feina ha rebut una bona recompensa

Ara ja ets doctora, Felicitats Violeta!