TRADUCTOR

Cercar en aquest blog

PRESENTACIÓ

GEOTERNA SL és una consultoria científica i tècnica amb anys d'experiència en el món de la paleontologia, ja sigui en excavacions programades i prospeccions com en intervencions d'urgència i preventives. Amb aquest blog volem establir contacte amb paleontòlegs i aficionats a la paleontologia que vulguin compartir els seus coneixements i inquietuds vers aquesta ciència.

divendres, 18 de març del 2011

Un museu amb molta història: el Museu Blau

Francesc Martorell i Peña (1822-1878) llegà a l’Ajuntament de la ciutat de Barcelona una important quantitat de diners i les seves col·leccions d’Arqueologia, Numismàtica i Ciències Caturals; a més de la seva biblioteca, a fi i efecte de què fossin conservades. Aquest és l’origen del primer museu públic de Barcelona, el Museu Martorell d’Arqueologia i Ciències Naturals, fundat el 1878 i inaugurat l’any 1882 al Parc de la Ciutadella. Aviat, l'any 1891, les col·leccions d’arqueologia es van dispersar cap a altres museus.

En una segona etapa, i passada l’exposició universal (1888), les col·leccions zoològiques i botàniques passaren al Castell dels Tres Dragons, l’any 1924. Aquesta separació de les col·leccions comportà el canvi de nom i discurs del Museu Martorell: s'anomenaria Museu de Geologia; i a què el Castell dels Tres Dragons albergués el Museu de Biologia. Més endavant, l’any 1934, se separen les col·leccions botàniques de les zoològiques, passant el Castell dels Tres Dragons a ser la seu del Museu de Zoologia i a la creació de l’Institut Botànic i Jardins Botànics. A partir d’aquest moment les col·leccions se separaren, així com les seves respectives gestions. A partir de l’any 1985, els dos museus i l’institut passaren a anomenarse “de Barcelona”.

En una tercera etapa, s’inicia la reunificació d’aquestes tres institucions. L’any 2000 es tornen a fusionar els Museus de Geologia i de Zoologia de Barcelona, en el nou Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella, que l’any 2003 passarà a anomenar-se Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L’Institut Botànic també s'hi agregà. Fins el moment totes tres insitucions han depès de l’Ajuntament de Barcelona, darrerament de l’Institut de Cultura de Barcelona. A partir de 2011 les gestionarà un consorci que incorpora la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Continuant el procés d’unificació i, en aquesta manteixa data, la nova exposició de referència del Museu de Ciències Naturals de Barcelona s'ubicarà al Museu Blau, al Fòrum de Barcelona.

Finalment, el proper dia 27 de març, s'inaugurarà una nova exposició amb un contingut que completarà una visió àmplia dels objectius d'estudi de les Ciències Naturals. En un discurs únic s'inclourà elements de la zoologia, la botànica, la micologia, la microbiologia, la geologia i la paleontologia: serà el Museu Blau.

Bona sort!